Novel pertama karya A Samad Said yang saya baca. Walaupun setelah berumur hampir 30 tahun, entah mengapa tiba-tiba pula hati saya tergerak untuk membaca karya-karya beliau. Buat masa ini, saya sedang menghabiskan buku beliau yang bertajuk ‘Adik Datang’. Mungkin agak lewat juga bagi diri saya dalam mengamati karya beliau, tapi bagi diri ini, lebih baik lambat dari langsung tidak.
Novel ‘Hujan Pagi’ ini bagi saya agak unik. Mungkin kini saya baru sedari bahawa beliau (A Samad Said) sangat terperinci dalam menulis. Sungguh terpikat saya dibuatnya. Cara beliau menggambarkan sesuatu keadaan sekeliling satu-satu babak dalam novel ini, amat menarik perhatian saya. Ianya membuatkan saya hilang atau terbang dari tempat duduk saya buat seketika, seperti muncul dalam situasi yang digambarkan beliau. Saya rasa inilah magis yang mampu dilakukan oleh beliau dalam ‘memaksa’ diri saya untuk terus menerus membaca ‘Hujan Pagi’.
Watak-watak dalam kisah novel ini mempunyai karektor yang tersendiri. Penceritaan dan penghayatan watak yang bagi saya amat sempurna dalam membolehkan kita menyelami isi-isi penting yang cuba disampaikan penulis.
Konflik di antara kehidupan realiti dan imaginasi watak yang bernama Lokman sungguh menarik di mana, sehingga kadang-kadang mungkin (bagi saya yang membacanya) agak keliru samada dia sedang di kehidupan sebenar atau imaginasinya. Begitu juga konflik kehidupan, percintaan, semangat perjuangan dan kemasyarakatan yang diserapkan melalui watak-watak yang lain. Penulis, bagi saya amat menjiwai watak yang diketengahkan dalam setiap penceritaan. Cukup sempurna.
Tidak mustahil bagi saya untuk membacanya berkali-kali lagi selepas ini. Satu karya yang amat terperinci.
MahsihLuzd
Advertisements